Csapatunk egyik kedvenc, magyar filmrészletével szeretnénk neked Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánni!

Azonban lentebb összeszedtünk neked pár hasznos információt arról, hogy pontosan mire is számíthatsz, ha bringával vagy kocsival indulsz neki az alkoholmámoros locsolkodásnak.

Idén is elérkezett a húsvét, ami a fokozottabb rendőri ellenőrzést és szondáztatást is jelenti. Azonban sok helyen a locsolkodás így sem maradhat el.

Ittas vezetés kerékpárral?

Vidéken az egyik legkedveltebb közlekedési forma locsolkodás alkalmával, azonban sajnos itt is kontroll van.

Az aktuális rendelet alapján:

156/2009. (VII. 29.) Korm. 11/D. melléklet, 4. sorszám:

Nem gépi meghajtású járművet vezetőnél vagy hajtójánál a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,50% véralkohol-koncentrációnál magasabb, de 0,80% véralkohol-koncentrációt nem haladja meg vagy a kilélegzett levegőben 0,30 mg/l-nél magasabb, de a 0,50 mg/l-t nem haladja meg, ha a járművel:

 • a) nem főúton közlekednek: 10.000 HUF
 • b) főúton közlekednek: 30.000 HUF

Következtetés képen ahhoz hogy valaki büntetés nélkül megússza az ittas kerekpározással járó büntetést, egy 80 kg körüli férfi esetében hozzávetőlegesen 2-3 dl sör elfogyasztása férhet bele.

Mi a helyzet ha kocsival megyek?

Ezt kizárólag, akkor javasoljuk, ha nem fog alkoholt fogyasztani a söfőr, vagy ha mégis, akkor lesz egy hű társa a locsolkodás alkalmával aki átvállalj a sofőr szerepét.

Az ittas járművezetést kétféle eljárásban, büntetőeljárásban, és közigazgatási eljárásban bírálják el.

Közigazgatási eljárásra akkor kerül sor, hogyha szabálysértés történik, büntetőeljárásra pedig akkor, ha bűncselekmény elkövetése történik.

Mikor beszélünk bűncselekményről, és mikor szabálysértésről?

A választ a 2012. évi C. törvény adja a 236.. §-ban:

(1) Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ittas állapot meghatározására és szintekbe sorolásához az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. módszertani levelét használják. Ez a módszertani levél tartalmazza az alábbi hét fokozatú skálát:

 • 0,2‰ (20 mg%) = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
 • 0,21-0,50‰ (21-50 mg%) = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
 • 0,51-0,80‰ (61-80 mg%) = igen enyhe,
 • 0,81-1,50‰ (81-150 mg%) = enyhe,
 • 1,50-2,50‰ (150-250 mg%) = közepes,
 • 2,51-3,50‰ (251-350 mg%) = súlyos,
 • 3,51‰ felett (351 mg%) = igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság.

Abban az esetbeb beszélhetünk ittas állapot fennállásáról, hogyha a mért érték 50 mg%/0,5 ‰ felett van. Akinél a mért érték ezt a szintett meghaladja, már megállapítható az ittas állapot. Ez a mértékegység a véralkohol koncentrációt mutatja, azonban ez a szám légalkohol koncentrációra átszámítva – amelyet az alkoholszondák is mérnek -25 mg/l számot jelent.

Összefoglava akkor állapítható meg az ittas állapot, ha a szonda legalább 26 mg/l értéket jelez. (Szerencsére a modern alkoholszondák már mindkét értékben több mértékegységet is ismernek, és tetszőlegesen válthatunk a mértékegységek között.)

Ettől az értéktől kezdve a bűncselekmény alapesete megvalósul, és elindul a büntetőeljárás. Ha a büntetőeljárás során a bíróság megállapítja az ittas járművezetést, és az ítélet jogerőre emelkedik, akkor akár két évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az elkövető. Valamint járművezetéstől való eltiltást is elrendelhet a járásbíróság.

Amennyiben a véralkohol koncentráció nem haladja meg a 0,21‰ (légalkohol koncentráció pedig a 25 mg/l értéket), abban az esetben közigazgatási eljárás indul meg.

Amennyiben a közigazgatási eljárásban jogerős határozatot hoztak a szabálysértés elkövetéséről, annak kétféle következménye lehet, amelyet szintén a mért érték határoz meg.

 1. Ha az érték 15 mg/l levegőalkohol-koncentráció alati, akkor 30.000 Ft pénz büntetés + 6 büntetőpont.
 1. Ha az érték 16-25 mg/l levegőalkohol koncentráció, akkor pedig 100.000 Ft pénzbüntetés + 8 büntetőpont.

Ha összejön a 12 pont, akkor az illető jogosítványa bevonásra kerül.

Jogaszbály kimondja, hogy utánképzést kell tartani annak, akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltilt.

Összességében elmondható tehát, hogy:

 • Nem éri meg ittasan volán mögé ülni!
 • Mérlegelni kell a kockázatot, hogy kerékpárral megérie ittasan közlekedni! Az esetekk többségében a válasz: NEM! Adott esetben 2-3 dl sör beleférhet, hogy ha ellenörzés során is meg akarjuk ússzuk büntetés nélkül az igazoltatást.
 • Az alkoholszondákat nem lehet kijátszani, erre teljesen felesleges 2018-ban alapozni.

Baleset és Elleőrzésmentes Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!