Biztosan hallottátok már tévében, rádióban, de leginkább az iskolában tanultátok, hogy az alkohol megöli az agysejteket. A valóság azonban nem ez.

Az alkohol nagy mennyiségben valóban nincs kedvező hatással az emberi agyra, viszont a sejteket nem pusztítja el. De akkor miért van az, hogy ittas állapotban nem tudunk magunkról, és miért halnak bele sokan a masszív alkoholizmusba?

Az agy és a többi szerv az igepályákon keresztül kommunikálnak egymással. Amikor nagy mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, akkor az idegsejteket összekapcsoló folyadékot tünteti el, – ami később visszatermelődik – így az idegsejteken keresztül nem valósulhat meg a sejtek egymás közötti kommunikációja. Ez az oka annak, hogy a rendkívül nagy mennyiségben fogyasztott alkoholos este után fogalmunk sincsen, hogy miként kerültünk haza.

www.alkoholszondabolt.hu - alkoholistaA másik kérdés, hogy miért halnak bele az emberek az alkoholfogyasztásba, a válasz a következő. Nem magába az alkoholfogyasztásba halnak bele, hanem az alkoholizmussal járó életformába. Általában a hajléktalanoknál és az idült alkoholistáknál fordul elő a veszély. Egy hajléktalan esetében nincs biztosítva a megfelelő táplálékmennyiség, sőt a táplálék sem megfelelő minőségű. Mivel nem visz be kellő mennyiségű energiát, legyengül a teste, az alkohol pedig megszünteti a sejtek közötti kommunikációt, így nem érzi az éhséget sem. A legyengült szervezet pedig könnyen megbetegszik, és a betegségek után egy hajléktalannak nagyon nehéz a regenerálódás, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről a kevés, rossz minőségű táplálék miatt.

www.alkoholszondabolt.hu - borA másik dolog, ami megölheti az embert az a rossz minőségű alkoholos ital. Gondolok itt a kannás borra. Már azt sem merik ráírni, hogy bor, hanem a legtöbbre valami olyasmi van írva, hogy „Európai Közösségből származó borkészítmény” ebben aztán ki tudja, mi van. Méreganyagoktól kezdve a fagyállón keresztül mindenféle mocsok.

A máj lebontja ugyan az alkoholt, pár óra alatt, de egyszerre csak kis mennyiségben képes erre. Ilyenkor a többi, felgyülemlett alkohol a vérben van, és kifejti hatását, ez pedig nem más, mint a sejtek közötti kommunikáció akadályozása. Viszont mivel a májműködés állandóan túl van terhelve a sok alkohol és méreganyag miatt, ezért egy idő után felmondhatja a szolgálatot. Először megnő, utána pedig összezsugorodik, míg végül teljesen elhal. Így konkrétan a kiválasztó szervrendszer felmondja a szolgálatot, és ebbe halbele az ember.  Az agysejtekre ugyanakkor nincs negatív hatással az alkohol. Kis mennyiségben még hasznos is, ugyanis értágító hatása miatt csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását, így segít az időskori Alz-Heimer kór megelőzésében is, és más agyi leépülés megelőzésesben is.

Összességében tehát elmondható, hogy az alkohol nem öli meg az agysejteket, hanem a májat teszi tönkre. Ezért táplálkozás és megfelelő életvitel mellett a kis mennyiségben fogyasztott minőségi alkohol nem teszi tönkre sem a májat, sem az agysejteket nem pusztítja el.