Az, hogy mennyire vagy részeg, elsődlegesen nem azzal mérhető, hogy hány sört ittál, vagy hogy hány felest húztál le, hanem  hogy pontosan mennyi alkohol van a véredben.

De mi is ez a véralkoholszint, mit mutat meg, mi a jelentősége?

Az alkoholfogyasztás során az alkohol bekerül a véráramba, és így az ereidben folyó vér egy részét alkohol tölti ki. Ez a vérednek mindössze pár ezrelékét teszi ki, azonban a hatása annál jobban érezhető. (Ezrelékben fejezzük ki, hogy hány cm3-t tesz ki az alkohol 1000 cm3 vérben.)

Nézzük milyen látható jelei vannak az egyes véralkoholszinteknek

– 0,03 ezreléknél még nincs hatása, ezt az alkoholszondák azonban már kimutathatják. Ugyanis éhség esetén aceton keletkezik a gyomorban, és az alkoholszondák ugyanúgy mérik az acetont és az alkoholt.

– 0,5 ezreléknél látod valakin először, hogy ivott. A reakcióidő kezd meghosszabbodni, éppen ezért nem lehet már gépjárművet sem vezetni.

– 0,5-1,5 ezreléknél beszélünk ittasságról. Arról veszed észre, hogy az illető ebben az állapotban van, hogy ő a Jani, nagy a hangja, „mindent tud”, állandóan beszél, mutogat.

– 1,5-2,5 ezreléknél beszélhetünk részegségről. Ebben az állapotban az illető viselkedése általában elviselhetetlen, semmilyen önkontrollt nem tanúsít, balhézik, nem lehet megjelenni vele sehol. Kötözködik, ha valamit mondasz neki, azt nem fogja fel.

– 2,5-3,5 ezreléknél van az, hogy nem tud járni az illető, belassul nagyon durván, és akármikor, akárhol elalszik. Ez az a pillanat, amikor a kedves barátunkat bedobjuk a taxiba, vagy hazavisszük a vállunkon.

– 3,5- 4,5 ezreléknél elveszti az ember az eszméletét, a szervezetéből ki kell üríteni az alkoholt. Ilyenkor leszünk vendégek a detoxban.

– 4,5-es ezrelék már halálos mennyiségnek számít. Megbénítja a testet, így a légzőszervrendszert is, ami azonnali fulladásos halálhoz vezet.

 

A véralkoholszintet a lehető legpontosabban vérvétellel lehet kimutatni. Ezért viszik be a rendőrök az alkoholszonda megfújatása után is a gyanúsítottat, mivel maximálisan pontos értéket kizárólag a vérből tudnak kimutatni! 

A hétköznapi önellenőrzéshez a digitális alkoholszondák közvetetten mutatják ki a véralkoholszintet. Azért közvetetten, mert a kilégzéskor a levegőbe jutó alkoholt érzékelik. Egy minőségi alkoholszonda azonban már nagy pontossággal állapítja meg a vérben lévő alkohol mennyiségét.